Kontaminacija vodom

Ulja su, pre nego što se puste u rad, tokom transporta i skladištenja konstantno izložena opasnosti od kontaminacije vodom. Na vertikalnim rezervoarima (posebno na buradima) tokom skladištenja na otvorenom ili prilikom utovara, na gornjoj površini može da se skupi voda, koja će prilikom promene temperature biti usisana kroz otvore sa navojem.

Tokom rada voda prolazi kroz otvore u rezervoar za ulje, bilo kao kondenzat iz vazduha ili preko pohabanih zaptivki klipnjače i cilindra. Uopšte kondenzat je najčešći uzrok prodora vode u ulje tokom rada.

Posebno u mobilnim mašinama i postrojenjima, koja se nalaze na otvorenom, vodena para se kondenzuje pri svakom hlađenju rezervoara. Voda u stabilnim rezervarima često dovodi do formiranja korozije i daljih problema sa korozijom, posebno iznad nivoa ulja. Kada se u ulju nalazi povećana količina vode počinje razvoj mikroorganizama. Direktne Posledice su formiranje mulja i promena viskoznosti. Prvi znaci ovoga su neprijatan miris i promena boje (zamagljenje) ulja.

 
 

Efekti na vrijeme skladištenja

Efekti vode u ulju

Sadržaj vode u ulju > 0,1 %

  • Ubrzano Starenje ulja
  • Pogoršanje svojstava Podmazivanja
  • Napredovanje Korozije i Kavitacije
  • Skraćenje veka za Zaptivke
  • Pogoršanje Filtrabilnosti
 
Tip tečnosti Udio vode u novom ulju (bezopasan) maksimalna dozvoljena vrijednost Filtracija preporučena
HLP, HVLP 100 - 400 ppm 500 ppm > 400 ppm
HEES, HETG, HEPR 400 - 700 ppm 1.000 ppm > 900 ppm
This website uses cookies. By using the website you agree to the use of cookies. Privacy policy

EVERYTHING IS POSSIBLE!

Copyright 2018 © KLEENOIL PANOLIN AG